Kamu yönetiminde denetim türleri nelerdir?
Ülkemizde kamu yönetimi, siyasi denetim kapsamında soru, genel görüşme, meclis soruşturması, meclis soruşturması ve gensoru yoluyla Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından denetlenmektedir. Ayrıca yönetim denetimi kapsamında hiyerarşik denetim, idari denetim ve vesayet denetimi uygulanmaktadır.
Denetimin türleri nelerdir?
Farklı denetim türleri üç başlık altında ele alınabilir. Bunlar; yıllık mali tablo denetimi, uyumluluk denetimi ve operasyonel denetimdir. Türkiye’de denetim denildiğinde akla ilk gelenler muhasebe denetimleri ve bağımsız denetimlerdir. Bağımsız denetim, yıllık mali tabloların denetimidir.
Kamusal denetim nedir?
Kamu denetiminin risk odaklı denetimi, her kurumun risk profiline ve iç kontrol ve risk yönetim sisteminin yeterliliğine dayanarak denetim kaynaklarının kapsamını, yoğunluğunu, dağıtımını ve denetim faaliyetlerini tasarlayan bir denetim yaklaşımıdır.
Denetim kaça ayrılır?
Denetimin yapılışı açısından denetim; uygunluk denetimi, performans denetimi, mali denetim, bilgi teknolojileri denetimi, sistem denetimi olmak üzere beş düzeyde sınıflandırılabilir2.
Kamu denetimi nedir?
Kamu denetimi, amaçlarını, görev, yetki ve sorumluluklarını kamu adına yerine getiren ve kamuoyunun ihtiyaç duyduğu bilgi, kanıt ve belgeleri toplayan kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından yapılan mali raporlama, uygunluk ve performans denetimlerini ifade eder (Uzun, 2007: 5).
Kamu yönetimi unsurları nelerdir?
Kamu Yönetiminin Unsurları ve TanımlarıKamu, devlet, (kamu) teşkilatı, kamu düzeni, (kamu) normatif düzen, mali kaynaklar (vergi), memur (memur)Kamu:
Denetimin öğeleri nelerdir?
Denetimin unsurları ve süreçleri Günümüzde denetim, durumu belirleme, değerlendirme ve düzeltme ve iyileştirme sırasına göre üç ana unsurdan oluşmaktadır. Bu unsurların sıralaması denetim süreçlerine karşılık gelmektedir.
Düzenlilik denetimi nedir?
Düzenlilik denetimine göre, kamu kaynaklarının elde edilmesi ve kullanılmasından sonra belge ve kayıtların denetimi yapılır. Kamu yönetiminin denetimi ise mali tablolar ve bunlara ilişkin belge, kayıt ve işlemler esas alınarak yapılır (Karakaş, 2004:126).
Sistem denetimi nedir?
e) Sistem denetimi: Denetlenen kuruluşun faaliyetleri ve iç kontrol sistemi; amaç, örgütsel yapının katılımcı yaklaşımla analiz edilmesi, eksikliklerinin belirlenmesi, niteliğinin ve uygunluğunun incelenmesi ve kullanılan kaynakların ve yöntemlerin yeterliliğinin ölçülmesi yoluyla değerlendirilmesidir.
Kamuda iç denetim nedir?
İç denetim, kamu yönetiminin katma değer yaratması ve çalışmalarının iyileştirilmesi amacıyla kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik ilkelerine göre yönetilip yönetilmediğini değerlendirmeyi ve bu konuda rehberlik etmeyi amaçlayan bağımsız, nesnel bir denetim ve danışmanlık faaliyetidir.
Kurum denetimi nedir?
Kurumsal denetim, eğitim kuruluşlarının yönetimini ifade eder. Okulun eğitim ve yönetim süreçlerini ve ilgili kayıt işlemlerini incelemek ve kurumun genel işleyişi hakkında karar vermek amacıyla yapılan bir denetimdir. Ders denetimleri, kurum denetimine paralel olarak da yapılabilir.
Öz denetimin anlamı nedir?
Özdenetim; Bir kişinin daha önemli bir amaca ulaşmak için başka bir amaca doğru hareket etme yönündeki tepkilerini, davranışlarını veya eğilimlerini kontrol etmesi ve sınırlamasıdır (1). a) Özdenetim becerisine sahip kişi, dışarıdan bir uyarıya ihtiyaç duymadan kuralları benimser ve bu kurallara bağımsız olarak uyar.
Denetim yöntemleri nelerdir?
Denetim yöntemleri: Örnekleme yoluyla sürekli denetim.
Kaç tür denetçi vardır?
Üç çeşit denetçi vardır: Bağımsız denetçi, iç denetçi ve kamu denetçisi.
Denetim süresi kaç yıldır?
Cezasını çekmek için kişi önce cezaevine götürülür, belli bir süre sonra serbest bırakılır ve denetimli serbestlik altına alınır. Cezası ertelenmiş bir ceza ile çekilen hükümlüden bir belge imzalaması, bir seminere katılması vb. istenebilir. Bazı yükümlülükler de üstlenilir. Sınav süresi 1 yıldır.
Denetim öğeleri nelerdir?
1) Amaçlılık, 2) Planlanabilirlik, 3) Süreklilik, 4) Nesnellik, 5) Dürüstlük, 6) Olasılık, 7) Açıklık, 8) Demokrasi. Bu ilke, denetim süreçlerinden biri olan “amaçların tanımı”nda yansıtılır ve denetimin hem gerekçesini hem de amacını belirler.
İç denetim türleri nelerdir?
İç denetimin türleri nelerdir?
Denetim yolları nelerdir?
Bu ünitede denetim türleri üzerinde durulmaktadır. Kamu hizmetlerinin kapsamı genişledikçe, kontrol ihtiyacı da artmaktadır. Hizmetlerin yürütülmesinden öncelikli olarak sorumlu olan yönetimin kontrol yöntemleri; Politik, • Adli, • Kamuoyu ve • İdari olmak üzere dört bölümde incelenebilir.
Denetim alanları nelerdir?
Terim en yaygın olarak bir tüzel kişiliğe ilişkin finansal bilgilerin denetimini ifade etmek için kullanılır. Yaygın olarak denetlenen diğer alanlar şunlardır: sekreterlik ve uyumluluk denetimleri, iç kontroller, kalite yönetimi, proje yönetimi, su yönetimi ve enerji tasarrufu.