Dikkatin kökü ne?
Arapça diḳḳa(t) دقّة kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir, bu kelime “incelik, ince olmak, rafine olmak, ayrıntılı olmak, titiz olmak, titiz olmak” anlamına gelen dḳḳ kökünden gelir. Bu kelime, fiˁla(t) ölçüsünde Arapça daḳḳa دَقَّ “ezilmiş, seyreltilmiş” fiilinin mastarıdır.
Kelime kelimesinin kökü nedir?
Etimoloji. Kelime kelimesi, “söylenen, söz” anlamına gelen Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.
Sözcüğün kökü ne demek?
Dilbilgisinde kök, önekler ve son ekler çıkarıldıktan sonra kalan bir kelimenin anlamlı kısmıdır. Bir kelimenin kökü bir isim veya bir fiil olabilir. İsimler varlıkları temsil eden kelimelerdir ve fiiller eylemleri tanımlayan kelimelerdir.
Ödev kelimesinin kökü nedir?
Ödev – Nisanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe pay- fiilinden Yeni Türkçe eki +Av ile türemiştir.
Dikkat nedir TDK?
Cevap: 1. Bir hedefe yönelik bilinçli ve yoğun algılama. 2. Duygu ve düşüncelerin bir şey üzerinde yoğunlaşması, uyanıklık.
Dikkatin anlamı nedir?
Dikkat, düşünceyi belirli bir şeye odaklama yeteneğidir. Nesnel olarak konuşursak, daha sonra kullanılmak üzere tüm duyusal veya depolanmış bilgilerin bir kısmını seçmeyi gerektirir.
Kök kelimesi Türkçe mi?
Kök – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe kök kelime olan “bitki kökü”nden türemiştir.
Uykunun kökü nedir?
Uyku – Nisanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe uy- fiilinden Türkçe-Türkçe +gU ekiyle türemiştir.
Türkçenin kökü nedir?
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerice dillerinin Ana Oğuz adı verilen bir dilden türediği düşünülmektedir.
Evlilik kökü nedir?
marry- – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe evlēn fiilinden türemiştir – “bir ev edinmek”. Bu fiil Eski Türkçe evlē fiilinden türemiştir – “bir yuva sağlamak”.
Sevgi kök mü?
» “Love” kelimesinin kökü “love”dur. “Sev” kelimesine “-mek” ekini eklersek “to love” olur. Infinitive ekini eklersek anlamlı bir kelime elde edebileceğimizden, “sev-” fiil köküdür ve “sevgi” fiil köküdür.
Köken kelimesi Türkçe mi?
Kökeni – Nişanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe kök kelimesinden, Türkçe Türkiye +(g)An ekiyle türemiştir.
Işık kelimesinin kökü nedir?
Işık – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe yasuk “ışık, güneş” kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime Eski Türkçe fiil yasu – “parlamak” ve Eski Türkçe eki +Uk’dan türemiştir. Daha fazla bilgi için Işık makalesine bakın.
Okul kelimesinin kökü nedir?
1. görüş: Okul kelimesi Türkçe “oku-” fiiline “-l” isim eki eklenerek oluşturulmuştur. 2. görüş: Bu kelimenin Türkçe “oku-” fiiliyle hiçbir ilgisi yoktur; Fransızca Ecole kelimesinin Türkçe karşılığıdır.
Öğretmeni kökü nedir?
Türkçe-Türkçe learn- fiilinden Yeni Türkçe eki +mAn ile türemiştir. Daha fazla bilgi için “Öğrenme” bölümüne bakın.
Sınav kökü nedir?
Sınav – Nisanyan Sözlük. Tatarca “sınav” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime Eski Türkçe fiil sına – “denemek, test etmek”ten Yeni Türkçe eki +Av ile türetilmiştir.
Türkçenin kökü nedir?
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerice dillerinin Ana Oğuz adı verilen bir dilden türediği düşünülmektedir.
Kök türleri nelerdir?
Kökler; Ana kök, ikincil kök ve ek kök gibi türlere ayrılır. Tohumun çimlenmesi ve kökçüğün gelişmesiyle oluşan köke ana kök denir. Ana kökten belirli bir açıyla çıkan köklere yan kök denir. Yan kökler ayrıca dallanarak üçüncü, dördüncü ve daha yüksek dereceli yan köklere ayrılabilir.
Başarı kelimesinin kökü nedir?
Fiilin, +(g)Ar- ekiyle Eski Türkçe “bash” kelimesinden türediğini belirtti. Nişanyan, sözlükteki ek açıklamasında, buradaki “head” kelimesinin “son” anlamına geldiğini açıkladı. Başarı kelimesinin, fiili isme dönüştüren basar- fiiline /-I(g)+/ ekinin eklenmesiyle oluşturulduğunu söyledi.