Aykırılaşma ses olayı nedir?
BENZERSİZLİK (ayrılık): Bir sözcükte yan yana veya ayrı bulunan ve benzer özellikler taşıyan iki sesten birinin diğerinden farklı bir nitelik kazanmasıdır. Sessizlik: biş- > piş-, akreb > akrep, kabaz > göğüs gibi.
Sızıcılaşma ne demek Türk dili?
Kesintili “b, c, ç, d, g, k, p, t” ünsüzlerinin sürekli “l, m, n, r, y, f, ğ, h, j, s, ş, v, z” ünsüzlerine dönüşmesine denir. Bu ses olayı sızıntı ve akışkanlaşma olarak ikiye ayrılır.
Ses türemesi nedir ve örnek?
Ünlü ile başlayan (iki ünlü arasına giren) ekten önce “y, ş, s, n” ünsüzlerinin gelmesi durumudur: Genitif eki Sahiplik eklerinden (açıklama ekleri) önce gelen genitif ve sahiplik ekleri: ana kuzu, pencerenin rengi Durum eklerinden (şato, su, ne, oda, Ankara) önce gelen -i, -e.
Vokal birleşmesi ne demek?
Ünlü çatışmalarını ortadan kaldırarak telaffuzu kolaylaştırma eğiliminden kaynaklanan bir ses olgusudur. Bazı kaynaklarda füzyon, füzyon, ünlü füzyonu, vokal füzyonu, ünlü aşınması, füzyon, daralma, daralma, daralma, çıkarma terimleri de aynı anlamda kullanılmaktadır.
Sedalılaşma ne demek?
Sessiz ünsüzler /ç/, /f/, /h/, /k/, /ḳ/, /p/, /s/, /ş/, /t/ harflerinin sesli ünsüz karşılıklarına dönüşmesiyle oluşan ses olayına seslenme denir. Yayınlarda bu terim için titreşim, entonasyon, seslenme ve sonorizasyon terimleri de kullanılmıştır.
Ünlü kalınlaşması nedir?
Ünlü kalınlaşması, ince ünlülerin kalın ünlülere dönüşmesiyle oluşan bir benzeşme türüdür.
Tonsuzlaşma nedir?
Seslendirme, sesli (b, c, d, g, j, v, z) ünsüzlerin komşu seslerin etkisiyle sessiz (p, ç, f, k, s, ş, t) ünsüzlere dönüşmesi sürecidir. Bu anlamda sesler, tonlamadan farklı olarak bir eşdeğerliği temsil eder.
Göçüşme ses olayı nedir?
Göç (ses aktarımı): Kelimedeki seslerin, çoğunlukla ünsüzlerin, kaymasına göç denir. Genellikle ağızda meydana gelen bir ses olayıdır. Komşu seslerin kaymasına yakın yakınsama denir. Örnek: sour < eski, expiration > tercube, kibrit > kirbit, hometown > melmeket, vb.
Kalıplaşma ne demek Türk dili?
Stereotipleme; Bu, çekim eklerinin, kelime gruplarının ve ifadelerin kendi işlevleri dışında yeni anlamlar edinmesidir. Çekim ekleri işlevlerini kaybeder ve türetme eki gibi kelimeler oluştururlar. Bu olguya “bağlayıcı stereotipleme” denir.
Diyerek hangi ses olayı?
Ünlü daralması – Türk Dil Kurumu.
Azıcık ses olayı nedir?
Dar ünlü: azcık>acık, bircik>biricik vb. Alıntı sözcüklerin Türkçeleşme aşamasında, sözcüğün son hecesine Türkçe kurallarına uymayan iki ünsüzün eklenmesiyle ünlü türemesi görülmektedir.
Sapasağlam ses olayı nedir?
Bu ses özelliğine ünsüz uyumu, ünsüz sertleşmesi veya ünsüz asimilasyonu denir. Bu ses fenomeninin ünsüz asimilasyonu olarak adlandırılmasının nedeni, kelimenin sonundaki sert ünsüzün yanındaki yumuşak ünsüzü andırmasıdır.
Sütlaç hangi ses olayı?
Türkçe dil bilgisi kitaplarında fonik başlığı altında incelenen fonetik olgulardan biri de kaynaşmadır. Bu ses olgusunun bazı örnekleri Why, Ayol, Saturday, Rice Pudding olarak sıralanmıştır. Dolayısıyla kaynaşmanın örneklerinden biri de “gullaç” sözcüğüdür.
Kahvaltı ses olayı nedir?
Bir ünlüyle biten bir kelime, ünlüyle başlayan başka bir kelimeyle birleştirildiğinde bir düşüş meydana gelir. İki ünlü bir araya gelemeyeceğinden, bu kelimelerdeki ünlü düşmesine ünlü aşınması denir. Bunun en iyi örneği coffee ve six to make breakfast kelimelerinin birleştirilmesidir.
Art Arda hangi ses olayı?
B’deki “art-a ⇒ arda”, D’deki “kirliği-i ⇒ pollution”, E’deki “hüküm et-e-me-y-en ⇒ unable to rule” sözcüklerinde ünsüz değişmesi (zayıflaması), “bağlama – y – a (füzyon ünsüzü) “hayat – a ⇒ life” (ünsüz yumuşaması yerine) vardır. Eserde ünlü türetme veya ünlü daralması yoktur. 9’lu ve ünlü daralması vardır.
Aykırı kelimesinde hangi ses olayı vardır?
Uyumsuzluk/aşkınlık dediğimiz ses olgusu, benzerliğin tam tersidir. İlk şekillere göre olay bir farklılık değil, bir çelişki, bir anormalliktir. Noktalar aynı veya birbirine yakınken, seslerden biri değişimden sonra çelişkili hale gelmiştir.
Tonlulaşma nedir örnek?
Tonlama da bir tür benzerliktir. /p, ç, t, k/ sesleriyle biten bir sözcük, sesli harfle başlayan bir ek alırsa, iki sesli harf arasındaki bu sesler /b, c, d, g-ğ/ tonlu seslerine dönüşür.
Toplaşma ses olayı nedir?
III. Türkçe sözcüklerde ünsüz harflerin yan yana gelmesi ve titreşim bakımından birbirlerine uyması olayıdır.
Kucucuk hangi ses olayıdır?
8. Ünsüz harflerden birinin atlanmasıdır. A’da “alçak-l ⇒ düşük”, B’de “sıcak-cık ⇒ sıcacık”, C’de “küçük-cük ⇒ minik” ve E’de “ufak-l ⇒ küçük” sözcüklerinde ünsüz düşme görülmektedir.