Cihannüma hangi yüzyılda yaşadı?
Cihannüma’nın yazımı 1648 yılında başlamış, kısa bir aradan sonra 1654 yılında Katip Çelebi tarafından yeniden yazılmıştır. Kitabın yazımı Katip Çelebi’nin 1657’deki ölümüne kadar sürmüştür. Osmanlı matbaacılığının öncüsü sayılan İbrahim Müteferrika’nın ilaveleriyle 1732 yılında basılmıştır.
Cihannüma kimin eseridir?
Cihannüma, Katip Çelebi’nin eseridir. Cihannüma, İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde bir semttir. Cihannüma, Osmanlı mimarisinde genellikle kule şeklinde, her tarafı camla kaplı bir mekandır.
Cihannüma ne anlatır?
Eser, ilgili ülkelerin halklarının coğrafi konumu, mali durumu, idari bölünmesi, liderlik tarzı, siyasi sistemi, gelenek ve görenekleri hakkında ayrıntılı bilgiler sunmaktadır. Beş kıtaya (Avrupa, Asya, Afrika, Amerika, Avustralya) ek olarak, “Macellanica” adı verilen altıncı bir kıta daha eklenmiştir.
Cihannüma kaç cilt?
Cihannüma (Dünyanın Görüntüsü) bir “dünya tarihi” olduğunu iddia etti. Neşrîs Sultan II. Bayezid’e verdiği 6 ciltlik eserin sadece 6. cildi günümüze ulaşmıştır.
Cihannüma hangi dilde?
Güvenilir bir tarihçi tarafından akıcı ve anlaşılır bir Türkçeyle kaleme alınan Cihânnümâ, keyifle okunan bir tarih ve edebiyat kaynağıdır.
İlk coğrafya kitabını kim yazmıştır?
Coğrafya (Antik Yunanca: Γεωγραφικά-Geōgraphika), Yunan coğrafyacı Strabon (MÖ 64 – MS 24) tarafından yazılmış, antik çağın önemli bir coğrafya kitabıdır.
Cihannüma ismi ne demek?
Türk Dil Kurumu’na göre Cihannüma kelimesinin anlamı dünya haritası olarak ifade edilebilir. Cihannüma kelimesinin anlamı her taraftan görülebilen camlı tavan arası olarak da ifade edilebilir.
Osmanlı Devleti döneminde yaşayan ve Cihannüma adlı eseri yazan Türk İslam alimi kimdir?
Kitab-ı Cihannüma, Kâtip Çelebi’nin meşhur coğrafya eseridir. Osmanlı ülkelerinin ilk sistematik coğrafya kitabıdır.
Fezleke kimin eş?
Kâtib Çelebi’nin en meşhur eserlerinden biri olan eser, 17. yüzyıl Osmanlı hikâyesidir. Eserin kendisinde “Fezleke” olarak adlandırılmaz, ancak Kâtib Çelebi’nin bir diğer eseri olan Tuhfetü’l-Kibâr’da bu isim geçer.
Cihannüma ev ne demek?
Cihannüma, Farsçada “dünyayı gören” anlamına gelir; Osmanlı konut mimarisinde ise genellikle en üst katta, manzaraya bakan, cephesi camla çevrili odalar için kullanılır.
Cihannüma ne demek Osmanlıca?
Cihannüma, her taraftan açıkça görülebilen camlı çatı katı, teras veya kule anlamına gelir, dünyayı gösteren bir harita veya coğrafi atlastır. Osmanlı Türkçesindeki yazılışı: cihan-nüma.
Cihannüma adlı coğrafya kitabının yazarı kimdir?
Batı kaynaklı pek çok coğrafya kitabından yararlanılarak hazırlanan ve İslam coğrafya geleneğine dayalı klasik Osmanlı coğrafya ekolünü değiştiren Kâtip Çelebi’nin “Cihannüma” adlı eseri, Osmanlı’nın dünyaya bakışını değiştirmiştir.
Cihannüma hangi dönem?
Cihannüma’nın 1648’de başlayan edebi serüveni, ara ara da olsa 1654’te yeniden başlamış, Katip Çelebi’nin 1657’deki ölümüne kadar sürmüştür.
Katip Çelebi kimdir tarihte?
Kâtip Çelebi; Tarih, coğrafya ve bibliyografya alanlarında önemli eserler yazmış ve medrese fikrini eleştirmiştir. Şubat 1609’da İstanbul’da doğmuş ve 6 Ekim 1657’de İstanbul’da vefat etmiştir. Asıl adı Mustafa’dır. Doğu’da Hacı Halife, Batı’da ise Hacı Kalfa olarak da bilinir.
Cihan-ı Nüma ne demek?
Dilimize Farsçadan gelen Cihannüma kelimesi, Cihan ve Nüma kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Cihan hem dünya hem de evren anlamına gelirken, Nüma kelimesi gören ve gösteren anlamına gelir. Bu kelime mimari ve coğrafyada terim olarak kullanılır. Cihannüma kelimesinin sözlük anlamı dünya haritasıdır.
Katip Çelebi hangi dönemde yaşadı?
Özellikle bu gelişmelerin baş mimarı Kâtip Çelebi’dir.
Cihannüma nedir mimaride?
Cihannüma, Farsçada “dünyayı gören” anlamına gelir; Osmanlı konut mimarisinde ise genellikle en üst katta, manzaraya bakan, cephesi camla çevrili odalar için kullanılır.
Cihannüma ismi ne demek?
Türk Dil Kurumu’na göre Cihannüma kelimesinin anlamı dünya haritası olarak ifade edilebilir. Cihannüma kelimesinin anlamı her taraftan görülebilen camlı tavan arası olarak da ifade edilebilir.
Cihannüma adlı eseri yazan bilim insanı kimdir?
Kâtib Çelebi, Cihannüma’yı iki kez yazmıştır. 1648’de yazmaya başladığı ilk eser, klasik İslam coğrafyasına dayanmaktadır.