İçeriğe geç

Nasrettin Hoca Ya Tutarsa Fıkrası Ne Anlatıyor

Nasrettin Hoca fıkralarında anlatılmak istenen nedir?

Nasreddin Hoca fıkraları günlük hayatta herkesin rahatlıkla anlattığı, bir düşünceyi örnekle pekiştirmek, başkalarını ikna etmek veya bir durumu anlatmak için kullanılan fıkralardır.

Göle maya çalmak fıkrasının anlamı nedir?

“Mayayı bir göle çalmak bir umuttur. Karşılaştığımız ve karşılaşacağımız engellerin her şeye rağmen aşılması gerektiğini söyleyen bir zihin halidir. İmkansızı mümkün kılmaktır.”

Nasrettin Hoca fıkralarının konusu nedir?

*Nasreddin Hoca fıkralarının en önemli özelliği, kişilerin etrafında şekillenmesidir. *Nasreddin Hoca fıkralarında insanın hayat ve toplum içindeki durumunu zekice esprilerle karikatürize eder. *Zalimler, dalkavuklar, haddi aşanlar, yalancılar ve küçük dağlar yarattığını söyleyenler fıkralarında yer alır.

Nasrettin Hoca neden göle yoğurt mayalamış?

Bazı insanlar zor arzuların peşinden koşarak vakitlerini boşa harcarlar. Nasreddin Hoca bu konuda öğüt vermek için bir yoğurt mezesiyle göl kenarına gitmiştir.

Nasrettin Hoca fıkralarında hangi konulara yönelik yazılmıştır?

Fıkralarda alay ve eleştiri okları genellikle ev, sokak, aile, toplum, iş dünyası, din, adalet sistemi, ekonomi, otorite, arkadaşlık gibi hayatın her alanını ilgilendiren konulara yönelir.

Ağaçtan öteye yol vardır sözü ne anlama gelir?

Ağaçtan çıkmanın bir yolu vardır: Anlaşırlar ve derler ki: “Hoca’yı ağaca götürelim ve ayakkabılarını alalım.” Öğretmen gelince: “Bu ağaca kimse tırmanamaz.” derler.

Nasrettin Hoca’ya tutarsa fıkrasının konusu nedir?

-Aman Allah’ım öğretmenim, bir göle maya çalabilir misin ki göl mayalanmaya devam etsin? -Nasreddin Hoca yine nükteli cevaplarından birini vermiş; -Ya işe yararsa? Nasrettin Hoca bu davranışıyla toplumunda sıra dışı şeylerle uğraşan, boş hırslar peşinde koşan insanlara bir ders vermek istemiş.

Paranın sesi fıkranın ana fikri nedir?

Bu paragrafın ana fikri şudur; toplumsal sorumluluk duygusu güçlü olmayan bazı kişiler, başkalarının sorunlarını, sorunun sahibi kadar ciddiye almazlar.

Eşeğe niçin ters bindi fıkrası?

EŞEĞE NEDEN GERİYE BİNİYOR? Bunu görenler, hareketinin sebebini sorarlar. Hoca der ki: -Düşündüm ve eşeğime böyle binmeye karar verdim, çünkü saygısızlığı sevmem. Önüme düşersen, bana sırtını dönersin; düzensizlik saygısızlık olur.

Nasrettin Hoca’nın fıkralarının temel özelliği nedir?

Nasreddin Hoca’nın kıvrak zekası ve mizah yeteneği insanları güldürür ve aynı zamanda düşündürür. Nasreddin Hoca’nın fıkralarında sağduyu, çalışkanlık, samimiyet, kanuna ve devlete saygı, sabır ve anlayış, ayrıca iyimserlik temel özellikler olarak karşımıza çıkar.

Fıkra hikayesi nedir?

Bir yazarın gazete veya dergi köşelerinde güncel bir konuyu fazla ayrıntıya girmeden ve kanıt kaygısı taşımadan kaleme aldığı yazı türüne “anekdot” denir.

Nasreddin Hoca Göl Maya Tutar mı?

Ya İşe Yararsa Fıkrası Nasreddin Hoca kaşığındaki yoğurdu göle koydu ve yoğurdu göle döktü. O anda köylülerden biri onu gördü ve şaşkınlıkla sordu, “Hoca, ne yapıyorsun?” Hoca gülümseyerek, “Gölü fermente ediyorum.” dedi.

Nasrettin Hoca hangi göle?

Milletvekili Nasreddin Hoca, burada göle maya atmadan önce yaptığı açıklamada, “Akşehir’den Beyşehir Gölü’nü ziyarete geldim ama gölün kuruduğunu ve göl kalmadığını gördüm.” dedi. Umarım göle su veririz. “Tutulursa kurumasın inşallah.” dedi.

Nasrettin Hoca’nın bir tane fıkrası nedir?

“Efendim, bayrak asılan evlerde küpler dolusu altın vardır,” derler. Nasreddin Hoca, bayrak asma nedenini öğrendiğinde, bir gün pazardan kocaman bir küp alır ve yaşadığı eve gelir. Sonra küpün içini çakıl taşlarıyla doldurur. Evlerinde altın olanların küplerden bahsetmesi de bir gelenekti.

İzmir Nasrettin Hoca heykeli kim yaptı?

Uzundere mesire alanında bulunan heykel, 18 milyon liraya mal olmuş ve Türk heykeltıraş Ragıp Çiçen tarafından tasarlanmıştır. 37,5 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en uzun ikinci heykelidir. Dört katlı heykelin 2. katıdır.

Nasrettin Hocanın Deniz Bitti Fıkrasında Anlatılmak İstenen Nedir?

Deniz isimli kişinin ışık hızına ulaşıp minik bir enerji topu haline geldikten sonra tükenme noktasına geldiğini, tüm güçlerini kaybettiğini veya ortadan kaybolduğunu anlatan bir cümle. Denizde dalga, hoş geldin abla, çocukların asla bitmeyeceğini bildiği dalganın sözü.

Nasrettin Hoca’nın fıkralarının temel özelliği nedir?

Nasreddin Hoca’nın kıvrak zekası ve mizah yeteneği insanları güldürür ve aynı zamanda düşündürür. Nasreddin Hoca’nın fıkralarında sağduyu, çalışkanlık, samimiyet, kanuna ve devlete saygı, sabır ve anlayış, ayrıca iyimserlik temel özellikler olarak karşımıza çıkar.

Ye kürküm ye fıkrasının ana fikri nedir?

“Kürkümü ye” ifadesinin de kaynaklandığı bu hikaye, günümüze kadar bir varyantı olarak gelmiş ve topluma aşina hale gelmiştir. “İnsan ilişkilerinde görünüme, giyime ve gösterişlere önem vermek yanlıştır” mesajına dayanan bir espridir.

Sen de haklısın fıkrasında anlatılmak istenen nedir?

Nasreddin Hoca “Sen de haklısın” dediğinde, doğru ile yanlış arasındaki ölçekte herkesin bir kutba bir derece daha yakın olabileceğini kastetmiştir. Başka bir deyişle, hiç kimsenin yüzde 100 haksız olamayacağı gerçeği! “Sen de haklısın” esprisi, hiç kimsenin yüzde 100 ve kesinlikle haklı olamayacağını ifade eder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort